Residens 2019

REconnect ett nytt residensprogram

REconnect är ett samarbete mellan Österlenskolan och Simrishamnsbostäder (SIMBO) och syftar till att bjuda in en alumni som vidareutbildat sig på Konst- eller Designhögskola. Prgrammet hålls på försök under tre år framåt och varje år bjuds en ny alumni in för att just REconnect med platsen där allt började. Residensperioden ska resultera i ett temporärt platsspecifikt verk någonstans i hamnen på temat CROSSING BORDERS som kan tolkas fritt. Programmet vill bidra till Centrumbildningen i Simrishamn med frågor som vilar på konstnärlig grund. Vi vill också visa vad skolan har för syfte och samtidigt  lyfta fram en ung professionell konstnär. Först ut är Emilia Bergmark. Verket invigs i den 20 augusti kl 16. Vi inleder i skolans lokaler.

BAKGRUND

Österlenskolan är en välrenommerad högskoleförberedande utbildning inom konst och designfältet. Våra studenter kommer från hela Sverige och jobbar här under oftast 2 år för att sen kunna söka vidare till hett efter-traktade högskoleutbildningar i Skandinavien och Europa. Under perioden här i Simrishamn kommer studenterna i närkontakt med hamnen och havet och dess olika årstider eftersom skolan ligger just här i ett vackert gammalt sädesmagasin.

Residensprogrammet bygger på en plats-specifik tvåvägsreunion.

UTSIKT FRÅN SKOLAN

Skolan i hamnen sätter avtryck på alla som arbetar här. Solen går upp över havet här, Det stormar ofta.

CROSSING BORDERS mellan hav och land, luft och vatten, flyga eller simma,  mellan nationer, olika språk, civilisationer, olika sätt att leva.

Utsikt mot en lång historia. Mot horisonten, återhämtning, sorg, ekonomi, hydrologiska cykler, fotosyntes, global uppvärming, hemligheter, antropocentrisk dominans, vårt ursprung.

Här, i fri tolkning finns residensets tematik!

EMILIA BERGMARK

Efter mitt år på Österlenskolan tog jag min BA i Grafisk Design på Gerrit Rietveld Academien i Amsterdam och nu senast har jag tagit min MA i skulptur på Kungliga Konstakademien i Köpenhamn.

Jag gillar objekt och att tänka på hur objekt bär på historier, hur vi använder objekt till att berätta historier. Jag är konstnär och arbetar med installationer i vilka jag kombinerar text, bild, tal, video och objekt till rumsliga miljöer. Just nu arbetar jag med ett projekt med titeln Landskap. Projektet kommer att leda till tre utställningar i Danmark under loppet av sommaren. Verkets protagonister är insekter.

CV

VERKET ‘En jättelik insekt’

Skulpturens titel är tagen ur den första meningen i Franz Kafkas ‘Förvandligen’ en berättelse om handelsresanden Gregor Samsa som en morgon vaknar upp i sin säng förvandlad till en jättelik insekt. Med en svart humor behandlar Kafkas historia omöjligheten att förstå hur en annan varelse upplever världen.

Forskare talar om en sjätte våg av mass-utrotning, en insektsapokalyps. Nya forskningsrapporter konstaterar att insekts-stammen hotas att halveras inom 50 år och att helt utrotas inom 100 år

Här finns utgångspunkterna till verket. Ett möte mellan konst och vetenskap.

© Copyright. All Rights Reserved.

Regeringsgatan 2 27231 Simrishamn

Email: info@osterlenskolan.com

Österlenskolan för Konst & Design

Österlenskolan i Simrishamn är en 2-årig eftergymnasial Konst och Kulturutbilning inom YH, för dig som vill skapa dig en framtid inom bild och form.